March 29, 2013

Good Friday – for Coffee Pot Herbs and Pasta



Photo ⎮ Kuva ⎮ Foto: Bialetti coffee pot and the shelving, my Granma Ida Ester's. (Katja K. & Angelo M.) 

ENG Today I'm making Spaghetti ajo, ojo e peperoncino, in true "Trift Friday" style. All you need is spaghetti al dente and garlic sautéed in olive oil and spiced with peperoncino minutes before the pasta is ready, and some fresh parsley to top. (Remember to reserve about a 1/4 cup or so of cooking water to toss with the pasta, a tip my Italian boyfriend never tires to stress.) Another all-time (thrifty) favorite of mine is Pasta al pesto, patate e fagiolini (See the photo below). I first ate it at the Cinque Terre, in Liguria, back in '97 with a bunch of Brasilian and German friends. We had white wine to go with the dish, and I guess I will never forget... I prepare it with wholemeal pasta, pesto, green beans (love shortcuts, so just boil the beans with the pasta for a couple of minutes) and some slightly fried potatoes, onion and garlic. – By the way, I planted my herbs, unorthodox style, in an old Moka, invented in 1933 by Alfonso Bialetti. Did you know that this deco design has since remained unchanged?

FIN Teen tänään nuukaan pitkäperjantaityyliin spagetti ajo, ojo e peperoncinoa. Kaikki mitä tarvitset on spagettia al dente ja muutamia minuutteja ennen pastan kypsymistä oliiviöljyssä soteerattua ja peperoncinolla maustettua valkosipulia. Saksi vielä päälle hieman tuoretta persiljaa. (Muista varata noin desilitra pastan keitinvettä pastaan sekoitettavaksi – vinkki, josta italialainen poikaystäväni ei koskaan väsy muistuttamaan.) Toinen kaikkien aikojen (säästäväinen) suosikkipastani on pasta al pesto, patate e fagiolini (katso kuva alla). Ensimmäisen kerran söin sitä Cinque Terressä, Liguriassa, vuonna 1997 brasilialaisten ja saksalaisten ystävien kanssa. Me nautimme valkoviiniä ruokajuomaksi, enkä kai koskaan tule unohtamaan... Valmistan ruoan täysjyväpastasta, pestosta, vihreistä pavuista (oion aina kun voin, joten nakkaan vain pavut pastan keittoveteen pariksi minuutiksi) ja paistetuista perunakuutioista, sipulista ja valkosipulista. – Istutin muuten epäsovinnaisesti yrttini Alfonso Bialettin vuonna 1933 suunnittelemaan vanhaan mutterikeittimeen. Tiesitkö, että tämä deco-design on pysynyt ennallaan siitä lähtien?

PS You might also like: On A Shoestring's The Thing! (All Green)



Pasta al pesto, patate e fagiolini; tablecloth Gudrun Sjodén and the 70's Buddha cutlery from Thailand, my Mom's. (Katja K.)

No comments:

Post a Comment