September 23, 2015

Raw Love

  

ENG I'm starting to fall in love with raw food, and I've found these three authors a great inspiration!

I want to dedicate the post to my Italian friends Giulia, with whom I talked a lot about sprouts and kale chips (!) when she was in Helsinki, and Marzia that always goes to the cool places with me, one of them being the Helsinki Hymy Raw Food Cafe, specialized in raw cakes, that you can see in the above and below photos!

FIN Minä alan tykästyä raakaravintoon, ja nämä kolme kirjailijaa ovat olleet minulle suuri innoituksen lähde! – Omistan tekstin italialaisille ystävilleni Giulialle, jonka kanssa puhuin paljon iduista ja lehtikaalichipseistä (!) hänen Helsingin-vierailullaan, ja Marzialle, jonka kanssa me aina käymme cooleissa paikoissa, kuten raakakakkuihin erikoistuneessa Hymy Raw Food Cafessa, jossa postauksen kuvat on otettu (huomaa myös postauksen lopussa olevat kuvat)!

Erica Palmcrantz Aziz – I've leafed through a couple of Erica's books, Fabulous Raw Food: Detox, Lose Weight, and Feel Great in Just Three Weeks! (2012) and Mitt nya raw food (2014) in Swedish, and I like her energy and the way she makes raw food seem so easy-going! I tried Fennel steaks, Kale chips and Traditional flax seed crackers (you need 3 dl flax seeds, and 1 dl of each: sesame seeds, sunflower seeds and pumpkin seeds), loving every mouthful and leaving me hungry for Buckwheat pizza topped with tzatziki and Falafel wraps with wasabi mayo, just for starters... Yes, all raw food, prepared simply by sprouting, mixing or dehydarating ingredients! Wow!  Erica Palmcrantz Aziz – Olen selaillut kahta Erican kirjaa, joista suomeksi Raw Food (2012) ja ruotsiksi Mitt nya raw food (2014). Nautin kovasti kirjailijan energialatauksesta ja siitä, kuinka hän saa raakaravinnon näyttämään niin rennolta! Kokeilin fenkolipihvejä, lehtikaalilastuja ja perinteisiä pellavansiemenkeksejä (joihin tulee 3 dl pellavansiemeniä ja 1 dl kutakinkin: seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä ja kurpitsansiemeniä). Kaikki oli suussasulavaa, ja haluan vielä lisää, ainakin tattaripizzaa tzatziki-täytteellä ja falafelwrappeja wasabimajoneesin kera... Kyllä, kaikki raakaravintoa, valmistettuna yksinkertaisesti ainesosia idättämällä, sekoittamalla tai kuivattamalla! Vau!

Lynelle Scott-Aitken – Raw Food. Recipes. No Meat No Heat (2015) comes from Australia, and I like how the author writes: "Happily for many, wine is a raw food, made by fermenting the juice of crushed grapes according to local tradition and practice, wine complements a raw food diet." Full of lovely, vivid images this book is very illustrative, showing step-by-step how to eg. sprout either in a widemouthed jar, laid on its side, covered with cheesecloth (muslin) or on a plate or tray lined with damp paper towels and covered with a plastic bag. My only perplexity is the temperatures: while you commonly hear talk about dehydrating temperatures of 42–46℃, she says: "Raw food followers believe that the living enzymes present in fresh food, necessary for healthy digestion and catalysts for the body's many metabolic reactions, survive through temperatures up to around 110℉ (55℃)." – I made Raw hummus, and would still like to go for eg. Ajo blanco, or Spanish chilled almond and grape soup, Broccoli with green olive and avocado dip, and Banana and cinnamon "ice cream" with walnuts!  Lynelle Scott-Aitken – Raw Food. Recipes. No Meat No Heat (2015) tulee Australiasta, ja pidän siitä, kun kirjailija sanoo: "Monen onneksi viini on raakaravintoa, joka on valmistettu käyttämällä murskatuista viinirypäleistä saatua mehua paikallisia perinteitä noudattaen; viini täydentää raakaravintoruokavaliota." Kauniisti kuvitettu kirja on hyvin havainnollinen, ja siinä näytetään esimerkiksi, kuinka idättää joko kyljellään olevassa lasipurkissa, jonka leveä suuaukko on peitetty musliinilla, tai muovipussiin sujautetulla lautasella tai tarjottimella, joka on vuorattu kosteilla paperipyyhkeillä. Kun yleensä kuulee puhuttavan 42-46℃ kuivatuslämpötiloista, minua vähän askarruttaa se, että kirjailijan mukaan: "Raakaravinnon harrastajat uskovat, että tuoreessa ruoassa olevat elävät entsyymit – jotka ovat terveen ruoansulatuksen ennakkoedellytys ja toimivat katalyytteinä kehon monille aineenvaihduntareaktioille – kestävät 55 ℃:n (110 ℉) lämpötilan." – Kirjan ohjeista tein raakahummusta, ja haluan vielä ainakin Ajo blancoa eli espanjalaista kylmää manteli-rypälekeittoa, parsakaalia vihreän oliivi-avokadodipin kera ja "banaani-kanelijäätelöä" ja saksanpähkinöitä!

Renée Voltaire – Juice Power and detox (in Swedish, 2013) is mainly about juices, giving you detailed information on how to choose your juice machine – and dozens of juice recipes. I tried one of the book's few food recipes, Renée's rolls with almond mayo, and absolutely loved them! Remember to choose unblanched almonds, as Lynette Scott-Aitken advises: "Peeled almonds are available, however they will have been blanched in boiling water and are therefore not strictly raw. The method of soaking almonds overnight in cold water not only loosens their skins, it also starts the germination process to increase their digestibility." For two yummy rolls, or about 12 pieces, you need: 

2 nori sheets
1 carrot, shredded
1/4 cucumber, cut into strips
1/2 red chili, chopped
1/2 lime's grated zest and juice
2 pinches salt
1/2 avocado
3 tbsp sauerkraut
2 tbsp almond mayonnaise (For the mayo, mix 2 dl of peeled almonds, 1 clove of garlic, 1/2 red chili, juice of 1/2 lime, 2 pinches of salt and 1 dl of water in a food processor; the recipe makes enough for several rolls)

Mix the shredded carrot, cucumber strips, chopped chili, lime zest and a pinch of salt. Mash the avocado and season with lime juice and a pinch of salt. Start by spreading the carrot mix on the nori sheets, followed by layers of sauerkraut and both avocado mash and almond mayo. Roll and enjoy!  Renée Voltaire – Ruotsinkielinen Juice Power and detox (2013) keskittyy nimensä mukaisesti mehuihin, ja kirja antaa yksityiskohtaiset ​​ohjeet mehulingon valintaan – ja sisältää kymmenittäin mehureseptejä. Minä kokeilin yhtä kirjan ruokaresepteistä, Renéen mantelimajoneesirullia, ja olin myyty! Muista valita kuorimattomia manteleita, kuten Lynette Scott-Aitken neuvoo: "Kuorittuja manteleita on saatavilla, mutta ne on kaltattu kiehuvassa vedessä eivätkä ne siten tarkkaan ottaen ole raakaravintoa. Kun manteleita liottaa yön yli kylmässä vedessä, niiden kuoret irtoavat helposti ja ne alkavat samalla itää, mikä tekee niistä helpommin sulavia." Kahta herkullista rullaa, tai noin 12 palaa varten tarvitset:

2 noriarkkia
1 porkkana raasteena
1/4 kurkku suikaleina
1/2 punainen chili hienonnettuna
1/2 limen raastettu kuori ja mehu
2 hyppysellistä suolaa
1/2 avokado
3 rkl hapankaalia
2 rkl mantelimajoneesia (Sekoita majoneesia varten 2 dl kuorittuja manteleita, 1 valkosipulinkynsi, 1/2 punainen chili, 1/2 limen mehu, 2 hyppysellistä suolaa ja 1 dl vettä monitoimikoneessa; ohjeesta riittää toiseenkin kertaan)

Sekoita porkkanaraaste, kurkkusuikaleet, hienonnettu chili, limen kuori ja hyppysellinen suolaa. Muhenna avokado ja mausta se limemehullä ja ripauksella suolaa. Levitä norilevyjen toiselle laidalle ensin porkkanaseosta, sitten kerros hapankaalia ja lopuksi sekä avokadomuhennosta että mantelimajoneesia. Rullaa ja nauti!




XXX, Katja K.

No comments:

Post a Comment