October 22, 2015

Rock the Casbah, Sandro!



Photos ⎮ kuvat: Katja K. #sandro

ENG I've been wanting to post this for so long: The Sandro no. 2 in the Eira neighborhood of Helsinki is, in addition to delicious food, filled with quirky details, granny lamps (also see here) and odd chairs mismatched with love, some of which still carry the previous owner's stickers on them...

FIN Olen halunnut jo pitkään postata tämän: Kallion jälkeen Helsingin Eirassa avattu Sandro nro 2 on herkullisen ruoan lisäksi täynnä kekseliäitä yksityiskohtia, mummolamppuja (kurkkaa myös tänne) ja rakkaudella yhdisteltyjä parittomia tuoleja, joista osassa on vielä edellisen omistajan liimailemia tarroja...


I picked the Sandro Falafel Salad with Labneh, that is, Beluga lentils, tabbouleh salad, avocado mousse, mint yoghurt, sesame hummus, tomato pesto, pomegranate seeds, mint, parsley, red onions, sprouts, grapes and quinoa, served with Fig, honey and orange dressing and Saffron bread. And my Italian friend Marzia went for the Pizza Man'ouche with halal salami, mozzarella, brie, tomato, cilantro and a side of Zaatar tabbouleh salad with pomegranate seeds, sesame hummus, mint yoghurt and Zaalouk. Our choice of wine was Dom Riesling Feinherb (Germany). ⎮ Minä söin Sandro Falafel Salad with Labneh -salaatin, jossa oli mustia beluga-linssejä, tabbouleh-salaattia, avokadomoussea, minttujogurttia, seesamihummusta, tomaattipestoa, granaattiomenan siemeniä, minttua, persiljaa, punasipulia, ituja, viinirypäleitä ja quinoaa. Salaatin kanssa oli tarjolla appelsiinimehusta, hunajasta ja viikunasta sekoitettua salaatinkastiketta ja sahramileipää. Italialainen ystäväni Marzia valitsi Pizza Man'ouchen, jonka täytteenä oli halal-salamia, mozzarellaa, brietä, tomaattia ja korianteria. Pizzan kaverina oli za'atarilla maustettua tabboulehsalaattia, granaattiomenan siemeniä, seesamihummusta, minttujogurttia ja munakoisosalaattia, zaalouk. Viinivalintamme oli Dom Riesling Feinherb (Saksa).


The upcycled interior designed by Pasi Virta and Tom Gustafsson is crowned by a wall panel by Puusepänliike Björkman. ⎮ Pasi Virran ja Tom Gustafssonin suunnitteleman kierrätyssisustuksen kruunaa Puusepänliike Björkmanin valmistama seinäpaneeli.


XXX, Katja K.

October 16, 2015

DIY: Hip Headboards


Photos ⎮ kuvat: Remodelista, photographers as stated below 

ENG I'm envious of some of my acquaintances' design headboards but would have to come up with creative solutions myself...

These groovy headboards at a number of homes and hotels were all featured on Remodelista, a great source of inspiration – and I guess we can call this post my tribute to the blog! The quirky vintage leather gym mat above can be found in Hotel Henriette that was newly overhauled by Paris designer Vanessa Scoffier (Remodelista, photos by the hotel).
The hotel also features rooms with headboards in hot pink (an effect easily obtained by washi tape, as suggested by Remodelista) and black paint (for both, see below) as well as a room with painted salvaged doors as a headboard, but I want to dedicate another post on the wooden ones! 

FIN Kadehdin joidenkin tuttavieni design-sängynpäätyjä, mutta omaan kotiin minun pitäisi keksiä jotakin luovaa...
Tässä postauksessa on sängynpäätyjä hotelleista ja kodeista, jotka ovat olleet esillä minua suuresti inspiroivassa Remodelistassa – olkoon tämä minun kunnianosoitukseni blogin luojille! Yläkuvan yllättävä sängynpääty, nahkainen vintage-voimistelumatto, on hiljattain suunnittelija Vanessa Scoffierin uusimasta Hotel Henriettestä (Remodelista, kuvat hotellin)!
Samasta hotellista löytyy myös huone, jossa on maalattu pinkki "sängynpääty" (Remodelistan mukaan saman vaikutelman voisi helposti luoda washi-teipilläkin), ja toisessa huoneessa on mustalla maalilla toteutettu sängynpääty (katso molempien kuvat tässä alla). Lisäksi yhdessä huoneista sängynpäädyn virkaa toimittavat vanhat ovet, mutta puisille päädyille haluan omistaa kokonaan oman postauksensa...

(Photo: Hotel Henriette)

(Photo: Hervé Goluza for Glamour France)

(Photo: Kristin Perers)

Why not go for wallpaper, like London-based French jewelry designer and stylist Emma Cassi (Remodelista) – that has transformed boxes of antique lace left by her grandmother into a signature line of handmade jewelry.  Mikset kokeilisi tapettia, kuten Lontoossa asuva ranskalainen korusuunnittelija ja stylisti Emma Cassi (Remodelista) – joka on tehnyt isoäidiltä perimistään pitseistä nimeään kantavan kokoelman käsintehtyjä koruja.

(Photo: Matthew Williams for Remodelista)

Or chalkboard paint? As in a child's bedroom at Marco Pasanella and Rebecca Robertson's Brooklyn loft (Remodelista) or La Suite Cassis (Cassis, France), a little guesthouse owned by stylist Herbert Hufnagel (small image, Remodelista).  Tai sitten liitutaulumaalia? Kuten Marco Pasanellan ja Rebecca Robertsonin Brooklynissa sijaitsevaan loftiin sisustetussa lastenhuoneessa (Remodelista) tai stylisti Herbert Hufnagelin omistamassa pienessä majatalossa nimeltä La Suite Cassis (Cassis, Ranska; pikkukuva, Remodelista).


XXX, Katja K.


PS Apart from the chalk headboard, this Brooklyn loft also has other things of my kind of cute: the kids' Lego Star Wars creations are tidily displayed in the family room, the guest bathroom is papered with "Little Whales" by LA company Pottok Prints, and in the kitchen there is an open shelving that displays the couples' collection of cafe au lait bowls (see images of the shelving and wallpaper below)!  Brooklyniläisessä loftissa on liitupäädyn lisäksi muitakin söpöjä juttuja: lasten Lego Star Wars -luomukset ovat siististi esillä perheen olohuoneessa, vierashuoneen kylpyhuone on tapetoitu losangelesiläisen Pottok Printsin "Little Whales" -tapetilla ja keittiössä on hyllykkö, jossa on kokoelma pariskunnan maitokahvikulhoja (katso hyllykön ja tapetin kuvat tässä alla)!

(Photo: Matthew Williams for Remodelista)
(Photo: Matthew Williams for Remodelista)



The above kitchen detail of the Brooklyn loft is also featured in Remodelista. A Manual for the Considered Home (that I'm proud to have in my bookshelf)!  Tämän brooklyniläisen loftin hauska keittiöyksityiskohta on esillä myös Remodelista. A Manual for the Considered Home -kirjassa (joka minullakin on kirjahyllyssäni)!

October 13, 2015

Cheers! It's The 200th Blog Post!



Photos ⎮ kuvat: Sini Pennanen (Sininen Kuva)

ENG I'm enjoying the gorgeous Autumn days in Helsinki and having some bubbly to celebrate the blog's 200th post!

The upcycled Corona glasses are by Jaana Kihl, and to go with the drinks we have a little something for everybody: simple Finnish rye bread sandwiches, homemade blueberry pie, and vanilla-flavored vegan cookies by Danish Martyn Brook that we picked up from Ruohonjuuri, the Finnish pioneer in eco, organic and Fairtrade products. The yummy cookies come loaded with cashew nuts, coconut flour, raisins and sunflower seeds! (Remember also that at Ruohonjuuri, you get a 5 percent discount with the Helsinki public transport travel cards!)

FIN Nautin upeista syyspäivistä Helsingissä... ja hieman kuplivaa blogin 200. postauksen kunniaksi! – Kierrätetyt Corona-lasit ovat Jaana Kihlin käsialaa, ja juomien kanssa on kaikille jotakin: ruisvoikkareita, kotitekoista mustikkapiirakkaa ja vaniljanmakuisia vegaanipikkuleipiä, joista ei puutu auringonkukansiemeniä, cashew-pähkinöitä, kookosjauhoja tai rusinoita. Me napattiin tanskalaisen Martyn Brookin namit keksit matkan varrelta Ruohonjuuresta (josta muuten saa 5 prosentin alennuksen HSL:n matkakortilla)!

XXX, Katja K.



Picnic? P-interested?

October 7, 2015

Go Bananas X 3!



Photos ⎮ kuvat: Sini Pennanen (Sininen Kuva)

ENG The Fairtrade Week in Finland will be celebrated in a week's time (October 19-25), but I'm already going bananas... always prompting not to waste your food, so remember to use the riper bananas for the cake and pancakes!

The Banana Chicken, by the way, was one of photographer Sini's favorites, when we where making the first Fairtrade cookbook in Finland, Reilun kaupan ruokaa ja elämää.

FIN Reilun kaupan viikkoa vietetään vasta 19.-25. lokakuuta, mutta minä muistuttelen jo täällä täysillä käyttämään niitä ruskettuneempia banaaneja kakun ja pannukakkujen valmistukseen! – Banaanikana oli muuten yksi valokuvaaja Sinin suosikeista, kun teimme Reilun kaupan ruokaa ja elämää -kirjaa!

1)

Banana Chicken

4 servings

Fairtrade ingredients: 1 banana, cut into cubes; 1 tablespoon turmeric; a splash of olive oil

Other ingredients:
150 g chicken breast, cut into cubes; 200 g broccoli, in small buds; 1 onion, chopped; 4 cloves garlic, finely chopped; 2 1/2 dl vegetable or chicken stock; 1 dl coconut milk; 50-100 g raisins (optional); 1 tablespoon curry powder; 1 teaspoon cumin; salt

Preheat the oven to 150 degrees celsius. Sautee the onion and garlic in oil for a moment and place in an ovenproof dish. Also sautee the chicken, banana and broccoli buds in the pan and add to the baking dish. Then pour some oil on the pan, and add the spices (turmeric, curry and cumin). Do not allow to brown. Add to the pan, together with the chicken or vegetable broth and coconut milk, sprinkling raisins on top, if desired. Bake for about an hour. Serve with Fairtrade quinoa or brown rice!

Banaanikana

4 annosta

Reilun kaupan ainekset: 1 banaani kuutioina, 1 rkl kurkumaa, tilkka oliiviöljyä

Muut ainekset: 150 g kananrintafileitä kuutioina, 200 g parsakaalia pieninä nuppuina, 1 sipuli silputtuna, 4 valkosipulinkynttä hienonnettuna, 2 1/2 dl kasvis- tai kanalientä, 1 dl kookosmaitoa, 50–100 g rusinoita (valinnainen), 1 rkl currya, 1 tl juustokuminaa, suolaa

Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Paista sipulia ja valkosipulia hetki öljyssä ja laita uunivuokaan. Paista myös kanaa, banaania ja parsakaalin nuppuja hetki pannulla ja lisää vuokaan. Kaada lopuksi pannulle hieman öljyä ja mittaa joukkoon mausteet (kurkuma, curry ja juustokumina). Älä anna ruskistua. Lisää vuokaan. Kaada lopuksi vuokaan kana- tai kasvisliemi ja kookosmaito ja ripottele rusinat päällimmäiseksi. Paista noin tunti. Tarjoa lisänä Reilun kaupan kvinoaa tai täysjyväriisiä!

2)

Banana Bread

Fairtrade ingredients: 5 very ripe, mashed bananas; 1 1/2 dl (135 g) cane sugar; 2 teaspoons ground cinnamon

Other ingredients: 150 g margarine or butter; 2 eggs; 2 1/2 dl (160 g) plain flour; 2 teaspoons baking soda; 1/2 teaspoon salt; 1/2 dl milk; 2 1/2 dl (90 g) oatmeal; 1 dl (approx. 35 g) grated coconut or raisins

Preheat the oven to 175 degrees celsius. Beat the margarine or butter and sugar, whisking in also the eggs. Mix the dry ingredients (flour, soda, salt and cinnamon) and add the flour mixture to the butter-sugar-egg mixture, stirring constantly. Alternately add to the batter mashed banana and milk. Finally add the rolled oats and raisins or coconut. Pour the batter into a greased and floured (you may want to use grated coconut) baking dish and bake in the oven for 40-50 minutes (to check whether the cake is done, use a sharp knife or knitting needle). When just baked, the cake is very moist, but quickly sets - and is even better in the days to come (if there's any left)!

Banana Bread

Reilun kaupan ainekset: 5 oikein kypsää muhennettua banaania, 1 1/2 dl (135 g) ruokosokeria, 2 tl jauhettua kanelia

Muut ainekset:
150 g margariinia tai voita, 2 munaa, 2 1/2 dl (160 g) vehnäjauhoja, 2 tl ruokasoodaa, 1/2 tl suolaa, 1/2 dl maitoa, 2 1/2 dl (90 g) kaurahiutaleita, 1 dl (n. 35 g), kookoshiutaleita tai rusinoita

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Vatkaa margariini tai voi ja sokeri, ja lisää vatkaten munat. Sekoita kuivat aineet (vehnäjauhot, sooda, suola ja kaneli) ja lisää jauhoseos koko ajan sekoittaen voi-sokeri-munaseoksen joukkoon. Lisää taikinaan vuorotelleen muhennettua banaania ja maitoa. Lopuksi taikinaan tulevat kaurahiutaleet ja rusinat tai kookoshiutaleet. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun (voit halutessasi käyttää kookoshiutaleita) vuokaan ja paista uunissa 40-50 minuuttia (varmista kypsyys terävällä veitsellä tai sukkapuikolla). Valmis kakku on kuumana varsin kosteaa, mutta kiinteytyy pian – ja vain parantaa makuaan ajan kuluessa (jos sitä on vielä jäljellä)!

3)

African Banana Pancakes

Fairtrade ingredients: 2 very ripe bananas; 2 tablespoons of cane sugar
Other ingredients: 1 dl (65 g) plain flour, 1 egg

Mix the ingredients in a bowl, and just quickly fry pancakes of the batter. Enjoy with ice-cream!

Afrikkalaiset banaaniletut

Reilun kaupan ainekset: 2 oikein kypsää banaania, 2 rkl ruokosokeria
Muut ainekset: 1 dl (65 g) vehnäjauhoja, 1 muna

Sekoita ainekset kulhossa, ja paista taikinasta nopeasti lettuja. Nauti jäätelön kera!


All the recipes are from the first Fairtrade cookbook in Finnish, Reilun kaupan ruokaa ja elämää (2009). – For more recipes, click here. ⎮ Kaikki reseptit ovat Reilun kaupan ruokaa ja elämää -kirjasta (2009). – Katso lisää reseptejä täältä




XXX. Katja K.

October 6, 2015

Habitare 2015: Trash Cuisine, and Other Curiosities



Photos ⎮ kuvat: Katja K.  #habitare

ENG Gosh, time flies - its already been almost a month since Habitare, the largest furniture, interior decoration and design fair in Finland!  I knew right away what I liked, though, and here come my picks – Trash cuisine!

FIN Hitsi, kun aika rientää - Habitaresta on jo melkein kuukausi! Minä kuitenkin tiesin heti, mistä pidän, ja tässä tulevat minun poimintani – Trash cuisine!

Thought-provoking edible plates, can you imagine?
Great idea: old spoons as handles... and in case you're wondering, its funghi growing in the glass cylinders! 
Natalia Ritari's "Hani" luminaires, inspired by honeycombs, are made of waste material and used acrylic. - The wall lamp modules can be used both as lamps and acoustic lighting elements. 
A detail of Einari Saarinen's (Woodsaver) trash cuisine. 
Cake trays by ceramist Karin Widnäs-Weckström – glass lids on glasses?  Below: A great solution for organic waste in the kitchen.
Great!

Green Artek
A detail of Eri Shimatsuka's installation "Kuusikko".
Green walls are everywhere!

Black&White Quick Fixes
New pair of feet?
Or a chair's new robe?













A detail of the Kannustalo  "Lato" interior – I'd like that polka dot artwork, and it'd be easy to realize, too!
- I also loved the shiny black tiles in the "Lato" house Kannustalo had furnished for Habitare!


XXX, Katja K.


My friend Marzia and "1100 umbrellas", a canopy by Kaisa and Timo Berry from the Creative Design Agency BOTH, in the ahead! section of Habitare. 

October 1, 2015

Solstice, Sibelius & Soup

26 SEP 2015 18:29

ENG Join me and my friends Saga and Sini for twenty-four hours in the Päijät-Häme region of Finland as I say goodbye to the summer cottage, and the sun comes out just for the opening night of Soivaksi kirjoitettu, a musical drama based on letters Aino and Jean Sibelius wrote each other.

The touching performance is a Teatro & OperArt production in cooperation with Lahti Sibelius Hall. – Also have a taste of the lentil soup we end up eating on the go, festival-style, before the show...

FIN Liity vuorokaudeksi minun ja ystävieni Sagan ja Sinin seuraan Päijät-Hämeessä, kun sanon hyvästit kesämökille ja aurinko tulee esiin juuri ennen kuin Aino ja Jean Sibeliuksen toisilleen lähettämien kirjeiden pohjalta sovitettu Soivaksi Kirjoitettu -musiikkidraama saa ensi-iltansa.
Koskettavan esityksen ovat tuottaneet Teatro Productions & OperArt yhteistyössä Lahden Sibeliustalon kanssa. – Maista myös linssikeittoa, jota me festarityyliin syömme juuri ennen show'ta...

25 SEP 2015 18:24
25 SEP 2015  18:12
25 SEP 2015 18:19
25 SEP 2015 18:16
26 SEP 2015 17:29
26 SEP 2015 18:29
26 SEP 2015 18:20

Potful of the girls' lentil soup

oil or butter
1 large onion
2 garlic cloves
according to taste eg. 1 tbsp of garam masala and 2 tsps of cumin
5 dl (400 g) of red lentils
1 liter of vegetable broth (e.g. Renée Voltaire's Lantbuljong)
2–4 carrots
2 x 500 g of crushed tomatoes
according to taste – and as much as you like – either cheese spread (eg. Koskenlaskija, in Finland) or cream

Rinse the lentils in cold water. Peel and chop the onions and sauté them in butter or oil with selected spices. Add the vegetable broth and tomatoes. Allow to boil for a few minutes and add the rinsed lentils and diced carrots. Simmer under the lid for 30–40 minutes. Finally, add either cheese or cream and simmer for 5–10 minutes before serving.

Koko kattilallinen tyttöjen linssisoppaa

voita tai öljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
maun mukaan esim. 1 rkl garam masalaa ja 2 tl juustokuminaa
5 dl (400 g) punaisia linssejä
1 l kasvislientä (esim. Renée Voltairen Lantbuljong)
2–4 porkkanaa
2 x 500 g tomaattimurskaa
maun mukaan – ja haluamasi määrä – joko sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija) tai ruokakermaa

Huuhdo linssit kylmällä vedellä. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa tai öljyssä haluamiesi mausteiden kanssa. Lisää joukkoon kasvisliemi ja tomaattimurska. Anna kiehua muutama minuutti ja lisää joukkoon huuhdotut linssit ja pieniksi kuutioidut porkkanat. Keitä hiljalleen kannen alla 30–40 minuuttia. Lisää lopuksi joko sulatejuusto tai kerma ja anna hautua 5–10 minuuttia ennen tarjoilua.

26 SEP 2015 18:23
26 SEP 2015 16:40 (Photo: Sini Pennanen/ Sininen Kuva)
26 SEP 2015 15:28 (Photo: Sini Pennanen/ Sininen Kuva)
26 SEP 2015 15:38 - The dress rehearsal, and I'm already weeping..
26 SEP 2015 15:44 (Photo: Sini Pennanen/ Sininen Kuva)

Things we like:

Penny Skateboards

Pattern Bakery "Ilona" plates (by Huhtamäki) & Vogel Herbamare Original & Spicy Pikant

Twist & Tango Sky Tunic, with asymmetric hem and one long sleeve, 100% recycled material

XXX, Katja K.