December 28, 2016

Bookkeeping Christmas




Photo ⎮ kuva: Katja K. The festive cushion cover is a design by Pattern Bakery.

ENG My formula for happy holidays this year has been very simple: beloved company + books, books, books! – Guess which two of the following I found under the tree?

FIN Minun kaavani hyvään jouluun on tänä vuonna ollut hyvin yksinkertainen: rakkaiden ihmisten seura + kirjoja, kirjoja, kirjoja! – Arvaa, mitkä kaksi näistä löysin puun alta?

Olga Temonen: Olgan joulu (Tammi 2016, in Finnish) – This book I've already mentioned here. In her book, Olga, the author, shares both recipes that are family traditions as well as new bolder ideas, such as Carrot and quinoa casserole, Spelt christmas pies and Buckwheat gingerbread. I'm crazy about kale and I chose to prepare Piquant kale and apple salad. Wonderful, even after Christmas!Tämän kirjan olin jo maininnutkin täällä. Kirjoittaja kertoo, että kirjasta löytyy "reseptejä, jotka ovat meidän perheemme perinteitä. Mukana on myös uusia rohkeampia ideoita." Sellaisia ovat porkkanakvinoavuoka, spelttijoulutortut ja tattaripiparkakut. Minä olen hulluna lehtikaaliin ja tein jouluna mausteista lehtikaali-omenasalaattia. Ihanaa, joulun jälkeenkin!


Teresa Välimäki and Johanna Lindholm: Hyvää joulua (WSOY 2016, in Finnish) – I found a copy of the delightsome book's updated edition, now also catering to the vegan Christmas, under the tree, and during the holidays I relished Dip cheese, a white mold cheese which is baked whole in the oven topped with liquid honey and rosemary and served with puff pastry sticks. Minä löysin kuusen alta tämän ihastellun joulukirjan uudistetun laitoksen, joka tarjoaa nyt myös vegaanisen joulun. Kirjan ohjeista nautiskelin joulunpyhinä dippijuustoa, eli valkohomejuustoa, jota paistetaan kokonaisena uunissa juoksevan hunajan ja rosmariinin kanssa ja tarjoillaan voitaikinatikkujen kanssa.


Riikka Kantinkoski and Virpi Mikkonen: Joulukirja (Cozy Publishing 2016, in Finnish) – Lucky me! I also got this lovely book as a gift and soon want to try out the wonderful-sounding breakfast bowls that will taste good throughout the year: Gingerbread smoothie bowl, Carrot cake smoothie bowl and Yogurt with baked apple. The yogurt is prepared with plant-based milk and agar agar flakes, and spiked with probiotic capsules and allowed to mature for 8–12 hours. Serve with Baked apple jam and Christmas granola. Wonderful breakfasts make me think of the following excerpt, on breakfasts and happiness, in Ranya ElRamly's book called Auringon Asema (Otava, 2003).

"This warmth, it is new to me. A low voice close to my ear, and just ordinary things, nothing fancy, breakfasts only. My name in the other mouth, that will do. Little things, big things, never ever medium-sized things. (Transl. Katja K.)

There's a kale salad recipe in this book too, and then there's the Christmas wreath pizza with kale pesto and melted vegan cheese (in the above photo), that we had while wrapping our gifts. The base, mixed with chia seeds, cauliflower crumb, chickpea flour and rice flour, is first baked in the oven, and yes, the preparation is a bit laborious (said the hostess) but so good, and healthy! ⎮ Olen niin onnekas, että sain tämänkin kirjan joululahjaksi, ja haluan pian kokeilla sellaisia ihanalta kuulostavia aamiaisia, jotka maistuvat koko vuoden: piparkakku-smoothiekulho, porkkanakakku-smoothiekulho ja uuniomenajogurtti, jossa jogurtti saostetaan kasvimaidosta agar-agar-hiutaleilla, terästetään probioottikapseleilla ja annetaan tekeytyä 8–12 tuntia. Nautitaan omenahillon ja joulugranolan kanssa. Ihanista aamiaisista minulle tulee mieleen seuraava ote, aamiaisista ja onnesta, Ranya ElRamlyn kirjasta Auringon asema (Otava, 2003).

"Tämä lämpö, tämä on minulle uutta. Matala ääni lähellä korvaani, ja aivan tavallisia asioita, ei mitään hienoa, aamiaisia vain. Minun nimeni toisen suussa, se riittää. Pieniä asioita, suuria asioita, ei keskikokoisia koskaan.

Joulukirjassa oli muuten myös lehtikaalisalaatti, ja joululahjavalvojaisissa nautimme joulukranssipizzaa lehtikaalipeston ja sulan vegaanisen juuston kera (yläkuvassa). Chia-siemenistä, kukkakaalimurusta, kikherne- ja riisijauhosta sekoitettu pohja paistetaan ensin uunissa, ja ohje on hieman työläs (totesi emäntä) mutta niin hyvää, ja terveellistä! 

XXX, Katja K.

No comments:

Post a Comment